Schildklier

Ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een autoimmune ziekte waarbij de lichaamseigen afweer de schilkliercellen aanvalt. Het is een chronische lymfocytaire thyroiditis: een langdurige schildklierontsteking met infiltratie van de afweercellen lymfocyten in de schildklier.

De ziekte komt op elke leeftijd voor, maar wordt het vaakst gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Hashimoto begint traag en wordt geleidelijk aan erger. Het duurt vaak lang alvorens een diagnose gesteld wordt. De ziekte komt vaker voor in bepaalde families, wat een erfelijke component waarschijnlijk maakt.

De ziekte komt in zeldzame gevallen voor in combinatie met andere autoïmmune endocriene aandoeningen, zoals type 1 diabetes en bijnier insufficiëntie. Men spreekt dan van type 2 polyglandulair autoïmmuun syndroom.

Type 1 polyglandulair autoïmmuun syndroom komt ook voor. In dit geval gaat de ziekte van Hashimoto gepaard met bijnierinsufficiëntie, hypoparathyroidie en vaak ook schimmelinfecties van mond en nagels.

Symptomen

Een hele reeks symptomen kunnen veroorzaakt worden door de ziekte van Hashimoto. Hashimoto veroorzaakt hypothyroidie, een te weinig actieve schildklier, met opflakkeringen van overactieve schildklier of hyperthyroidie.

De typische symptomen van hypothyroidie zijn aanwezig: gewichtstoename, depressie, droge huid, koude intolerantie, moeheid, haarverlies, spierzwakte, goiter, constipatie en concentratiestoornissen.

De schildklier kan hard en groter worden en soms knobbelig aanvoelen.

Diagnose

De diagnose van de ziekte van Hashimoto wordt gesteld mbv bloedonderzoek, waarbij naast de bepaling van schildklierhormoon ook de antistoffen tegen de schildklier kunnen gevonden worden.

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Hashimoto is dezelfde als voor hypothyroidie: het toedienen van schildklierhormoon.

De eventueel bijkomende aandoeningen van polyglandulair autoïmmuun syndroom moeten uiteraard ook behandeld worden.

Prognose

De prognose van de ziekte van Hashimoto is goed: mits behandeling hebben de patiënten weinig last van de ziekte.

Trivia

Actrices Gena Lee Nolin (uit de serie Baywatch) en Kim Catrell (uit de serie Sex and the City) leiden beide aan de ziekte van Hashimoto.

beroemde ziekte van hashimoto patienten