Jodium en de Schildklier

Jodium is een scheikundig element met atoomnummer 53. Jodium is een sporenelement: het lichaam heeft het nodig om goed te kunnen functioneren. De term sporenelement verwijst naar de geringe hoeveelheid van de stof die nodig is voor het lichaam, dit in tegenstelling tot de mineralen, zoals calcium en natrium, waarvan het lichaam relatief grote hoeveelheden nodig heeft.

Jodium is een essentieel element voor de werking van het lichaam omdat het nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen. Voor de aanmaak van elke molecule van het hormoon T3 (triiodothyronine) zijn 3 jodium atomen nodig en voor T4 (thyroxine) zelfs 4.

De schildklier is het enige orgaan in het lichaam dat jodium opneemt. Dit heeft een aantal voordelen:

  • (Laag) radioactief jodium kan gebruikt worden om de schildklier in beeld te brengen: de radioactiviteit kan zichtbaar gemaakt worden met beeldvormende technieken
  • Ook in de behandeling van schildklieraandoeningen kan gebruik worden gemaakt van radioactief jodium: omdat het jodium enkel door de schildklier wordt opgenomen zal enkel in dat orgaan de hoeveelheid radioactiviteit groot genoeg zijn om de omliggende cellen te beschadigen. Dit is dus een precieze manier om deze cellen uit te schakelen.