Ziekte van Graves

De ziekte van Graves is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyroïdie en komt voor in 1 tot 2 op 1000 mensen. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen.

De eerste beschrijving van een ziekte met de symptomen van de ziekte van Graves werd in de 12de eeuw al opgeschreven door de Perzische arts Sayyid Ismail al-Jurjani. In 1835 gaf de Ierse arts Robert James Graves een nauwkeurige beschrijving van de ziekte en enkele jaren later beschreef de Duitser Karl Adolph Basedow dezelfde ziekte onafhankelijk van de Ier. De ziekte is daarom ook gekend als de ziekte van Graves-Basedow.

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Door een onbekende oorzaak ontwikkelt het immuusysteem van Graves-patiënten antistoffen tegen de lichaamseigen schildkliercellen. De antistoffen zijn gericht tegen de TSH (Thyroid Stimulerend Hormoon) receptoren op de schildkliercellen. Indien TSH door de hypofyse wordt afgescheiden wordt dit gebonden aan de TSH receptoren op de schildkliercellen. Deze receptoren geven dan het signaal aan de cel om schildklierhormoon aan te maken. Bij Graves patiënten binden de antistoffen op de TSH receptoren waardoor de schildklier hormoonproduktie ongewild op gang gezet wordt. Het gevolg is een teveel aan schildklierhormoon in het lichaam: hyperthyreoïdie.

Rokers hebben een veel hogere kans op de ontwikkeling van de ziekte van Graves dan niet-rokers.
Graves patiënten die roken hebben ook meer kans op het ontwikkelen van Graves oftalmopathie.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Graves zijn de typische symptomen van de hyperthyreoïdie.

Typisch voor de ziekte van Graves is de Graves oftalmopathie: de uitpuilende ogen (exoftalmus) die voorkomen bij ongeveer 20% van de patiënten. Dit is een gevolg van antistoffen tegen cellen in de oogspieren. De spieren zwellen door de immuunreactie met als gevolg druk tegen en uitpuilen van de oogbol en conjunctivitis (bindvlies ontsteking).

De Merseburger trias (von Basedow was afkomstig uit de stad Merseburg) - het gelijktijdig voorkomen van exoftalmus, goiter en tachycardie - die geassocieerd wordt met de ziekte van Graves is vrij zeldzaam.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld mbv bloedonderzoek zoals beschreven bij de diagnose van hyperthyroidie.

De TSH-antistoffen kunnen aangetoond worden in het bloed en soms worden ook beeldvormende technieken ingezet om het oog in beeld te brengen (met CT scan of echografie).

Behandeling

De behandeling en prognose van de ziekte van Graves is dezelfde als voor alle aandoeningen die hyperthyroidie veroorzaken: medicatie om de thyroide te onderdrukken, radioactief jodium of chirurgie (zie ook behandeling hyperthyroidie).

Bekende Patiënten

marty feldman

De bekendste patiënt met de ziekte van Graves is ongetwijfeld de komiek Marty Feldman. Hij maakte van de typische "Graves ogen" zijn handelsmerk.

Andere bekende patiënten zijn:

  • George H.W. Bush: de voormalige president van de VS
  • Barbara Bush: de vrouw van George H.W. Bush
  • John Adams: de tweede president van de VS (vermoedelijk geval)
  • Gail Devers: drievoudig Olympisch atletiek kampioene
  • Missy Elliott: de bekende hip-hop zangeres