Oorzaken van Schildklierkanker

De oorzaken van het ontstaan van kanker zijn nog niet helemaal duidelijk en zeer veel verschillende factoren kunnen een rol spelen. In het geval van schildklierkanker lijkt radioactieve straling een belangrijke rol te kunnen spelen, maar ook familiale aanleg en vele andere factoren spelen mee.

Een ongezonde levensstijl lijkt de kans op vele types van kanker te verhogen.

Vrouwen hebben 2 tot 3 maal meer kans op schildklierkanker dan mannen en de kanker komt ook meer voor bij blanken dan bij andere mensen.

De schildklier bestaat uit follikels en C-cellen. De follikels produceren het hormoon thyroxine, terwijl de C-cellen instaan voor de calcitonine-hormoon productie.
Naargelang het type cel dat aangetast is onderscheidt men verschillende vormen van kanker:

Papillair Carcinoom

Dit is de vaakst voorkomende schildkliertumor en ontstaat in de follikels van de schildklier.

Vaak is het papillair carcinoom traag groeiend en goed behandelbaar.

Folliculair Carcinoom

Het folliculair carcinoom is ook een kanker van de follikels van de schildklier en is agressiever dan het papillair carcinoom. De kans op uitzaaiingen is wat groter, maar vaak wordt deze kanker tijdig ontdekt en kan hij goed behandeld worden.

Medullair Carcinoom

Kanker die in de C-cellen ontstaan noemt men medullaire kanker. Deze vorm is veel agressiever, heeft sneller uitzaaiingen en is moeilijker te behandelen.

Deze vorm van schildklier kanker schijnt soms vaker voor te komen in bepaalde families.

Anaplastisch Carcinoom

Dit is een zeer agressieve kanker die gelukkig slechts zelden voorkomt. Men noemt deze vorm anaplastisch omdat het niet meer duidelijk is van welke cel hij afkomstig is.

Behandeling is zelden succesvol.